Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

2-daagse Initiatie “Natuurwijsheid & Sjamanisme voor coaches”

6 February 2020 om 10:00 - 7 February 2020 om 18:00

€280

Gedurende 2 dagen leren we de basisprincipes van sjamanisme & natuurwijsheid kennen & toepassen – door te ervaren, te oefenen en te reflecteren.

WAT KUNNEN COACHES LEREN VAN SJAMANISME & NATUURWIJSHEID?

De basis van het sjamanisme is de overtuiging dat alles energie is, dat de materie bezield is. We kunnen communiceren met de natuur omdat we er zelf onlosmakelijk deel van uitmaken. Deze basisprincipes en technieken worden reeds duizenden jaren gebruikt door sjamanen, medicijnmensen, druïden,… van over de hele wereld en van alle tijden.

Doorheen de menselijke geschiedenis vormden sjamanen de brug tussen verschillende werelden, de wereld ‘van hier’ zoals we die dagelijks ervaren, en de wereld van het hogere, het onzichtbare, de spirits. Via de gepaste ceremonies verzekerden sjamanen herstel van balans en harmonie in binnen- en buitenwereld. En met overgangsrituelen hielpen ze wezenlijke veranderingen in het leven van mensen en hun gemeenschappen te markeren. Sjamanen waren ook reizigers in een ongelofelijk rijk universum dat zich voorbij het zichtbare bevindt, en brachten uit dit veld boodschappen en heling mee. Ze hielpen hun medemensen om met nieuwe ogen te kijken en andere dimensies waar te nemen. Een sjamaan stelt zich dienstbaar op voor de gemeenschap, vanuit aanwezigheid en verbinding met al wat is. Dit werk vergt integriteit en nederigheid. Het gaat om stil worden en luisteren naar wat zich toont. Het gaat niet om nemen uit de bron maar leren van de bron.

Wil je je werk als coach verdiepen met deze rijke dimensie van sjamanisme en natuurwijsheid?
Dan is deze tweedaagse initiatie zeker iets voor jou.

 

PROGRAMMA

 • We leren te gronden en vanuit ons lichaam verbinding te maken met de aarde en de cosmos. Dit brengt ons volledig aanwezig en stelt ons in de mogelijkheid om vanuit innerlijke stilte kennis te ontvangen uit het veld en onze intuïtie en innerlijke zintuigen ten volle te gebruiken.
 • Een belangrijke programmaonderdeel is het leren werken met de trancereis. Via trancereizen en geleide meditaties verkennen we de 3 werelden (onderwereld, middenwereld, bovenwereld). In deze werelden gaan we verbinding maken met onze krachtdieren en gidsen.
 • We verkennen de rijkdom van de betekenis van de 4 windrichtingen, of ook het medicijnwiel genoemd, de basis van transformatie in de natuur. Bij het coachen vanuit natuurwijsheid & sjamanisme is het medicijnwiel een krachtig instrument voor individuele en collectieve transformatie en healing.
 • We leren manieren om in het dagelijkse leven en werk via rituelen, medicijnwandeling, dankbetuiging, het maken van een altaar, … respectvol verbinding te maken met de aarde en bij te dragen aan een positieve toekomst voor onze planeet en de komende generaties.
 • We creëren een veilige ruimte, een sacred space voor onszelf en de groep. We reflecteren over onze ervaringen en de relevantie van het geleerde voor ons werk door in de Talking Circle vanuit het hart te luisteren en te spreken.

 

HOE KAN DEZE OPLEIDING JE HELPEN IN JE DAGELIJKSE PRAKTIJK ALS COACH?

 • Een belangrijk doel bij individuele & organisatie coaching is om te helpen bij belangrijke transformaties, naar nieuwe loopbaan, een nieuwe organisatievorm, doorheen of na een burn-out, naar een nieuwe levensfase, nieuwe visie & zingeving … . Bij elke transformatie is het nodig om bepaalde zaken achter te laten, te verwerken, te ontrafelen, te healen om zo plaats te maken voor iets nieuws. Daarbij is het “veilig contact kunnen maken” met het onderbewuste, de onderstroom, voorouderlijke patronen en onderhuidse dynamieken, heel belangrijk.
 • Sjamanistische praktijken zijn bij uitstek ervaringsgericht, vanuit het lichaam en vanuit verbinding met de natuur. Dit geeft energie en toegang tot de hulpbronnen van je client bij vaak lastige processen.
 • De trancereis is een heel natuurlijk en krachtig instrument om de verbinding te maken met het eigen onderbewuste via archetypes, symbolen, e.d. Daarenboven scherpt het de intuïtie en de verbeelding aan. Een trancereis is een veel intuïtievere manier om ook in een organisatiecontext een purpose of visie oefening te doen voor een organisatie.
 • Sjamanistische praktijken en methoden kunnen geïntegreerd worden in andere coaching methodieken zoals systemische opstellingen, voice dialogue, mindfulness, wandel coaching, deep democracy, gespreksvoering, Teal en Theory U.…
 • Ook bij werken met groepen kunnen sjamanistische praktijken zeer effectief ingezet worden. Een grondingsoefening verhoogt de aanwezigheid en aandacht tijdens een dialoog. De Talking cirkel brengt rust en verdieping. Rituelen kunnen bij uitstek transformatie bekrachtigen of activeren. Zoals eerder gezegd is een trancereis een inspirerende manier om de purpose van een project of organisatie te verkennen.

 

BEGELEIDING

Chris Hoerée begeleidt de 2-daagse initiatie “Sjamanisme & Natuurwijsheid voor Coaches” en wordt daarbij geassisteerd door Ewoud Monbaliu.

Chris Hoerée is klinisch psycholoog, systemisch coach, organisatie & leadership coach en, hedendaags sjamane. Ze is oprichtster van EarthWays en lid van het kernteam van Corporate Rituals.
Chris begeleidt organisaties, teams en individuen doorheen transformatieprocessen. In haar werk als organisatiecoach ligt de focus op het begeleiden van cultuurverandering (van ego naar eco-leadership, Teal, dialoogcultuur) en visieontwikkeling. Ook begeleidt Chris individuen in hun persoonlijke & leiderschapsontwikkeling d.m.v. persoonlijke coaching en Nature Retreats in Portugal en Frankrijk. EarthWays organiseert seizoensrituelen en host wisdom-keepers uit verschillende tradities om hun kennis en praktijken te delen in teachings, workshops en ceremonies.

Chris volgde een meerjarige opleiding “Hedendaags Sjamanisme” aan de Belgische School voor Sjamanisme, assisteerde er ook de opleiding, ze volgde bijkomende workshops over sjamanisme bij Roel Crabbé (Anam Cara) en ondernam zelf 3x een Vision Quest. Ze werkte samen met een Mongoolse sjamane Bulgan met wie ze workshops organiseerde en Mongolië bezocht. Samen met haar partner Ross Olson (US) die jarenlang in een Native American community woonde, begeleidt ze de Nature Retreats en is ze verantwoordelijk voor de 1e “Shamanic & Nature Track” tijdens de Integral European Conference 2020 in Hongarije. Chris schreef in Medium IT’S IN OUR NATURE to be deeply connected with nature and the intelligence of the earth

chrishoeree@earthways.eu, www.earthways.eu, https://corporaterituals.be/chris-hoeree/

Ewoud Monbaliu is oprichtend vennoot bij Levuur. Als consultant begeleidt hij organisaties en overheden in complexe veranderingsprocessen. Die complexe veranderingsprocessen gaan over de transitie naar een meer duurzame samenleving. Dat sluit heel nauw aan bij zijn persoonlijke drijfveer: hoe kan elk van ons bijdragen aan de heling van moeder aarde? En wat kan oude kennis betekenen voor eigentijdse bedrijfsvoering?

Sinds 2009 wordt Ewoud in het sjamanisme opgeleid en geïnitieerd door Frank Coppieters in de lijn van zijn Hongaarse leraar Joska Soos. Via verschillende workshops bij Roel Crabbé raakte Ewoud vertrouwd met Sandra Ingermann, Michael Harner en de traditie van het Westers sjamanisme. Bijkomend kreeg hij o.a. grondige opleiding in NLP, systeemopstellingen, Work that reconnects (Actieve Hoop, Johanna Macy), Deep Democracy.

Ewoud is initiatiefnemer van Corporate Rituals. Hij deed dat vanuit een verlangen om kennis en ervaring uit zijn persoonlijke leven te combineren met zijn expertise en netwerk uit zijn professionele bestaan. Hij deelt graag zijn ervaring in het begeleiden van rituelen en ceremonies in professionele context.

ewoud@levuur.be, https://corporaterituals.be/ewoud-monbaliu/

 

PRAKTISCH

Voor wie? Personal coaches, therapeuten, procesbegeleiders, team- en organisatiecoaches, en bij uitbreiding iedereen die de rijkdom van het sjamanisme wil verkennen en dit wil integreren in het dagelijks leven van werk, gezin, gemeenschap.

Wanneer? Donderdag 6 en vrijdag 7 februari 2020
Telkens van 10.00-18.00 (eigen lunch meebrengen, koffie, thee, water zijn de hele dag voorzien, geen overnachting)

Waar?
LivingLei, Lei 15, 3000 Leuven

Inschrijven
Vul het online inschrijvingsformulier in:[contact-form-7 id="928" title="Inschrijving 2-daagse initiatie: natuurwijsheid & sjamanisme voor coaches"]

Bijdrage

 • Basisbijdrage
  – Early bird (inschrijving & betaling van voorschot t.e.m. 20 december) = 280€ excl. BTW
  – Inschrijving & betaling voorschot na 20 december = 360€ excl. BTW
 • Vrijwillige donatie achteraf op basis van “wat heeft het me (op)gebracht”, de donatie dient ook om 1 of 2 jongeren aan verlaagde prijs te kunnen laten deelnemen.

Je bent ingeschreven en zeker van je plek na betaling van een voorschot van 80€. Het volledige bedrag dient betaald te zijn voor aanvang van de opleiding (5 febr).

Te betalen aan:

EarthWays
Vlierbeeklaan 12
3010 Kessel-Lo
Rekening nummer: BELFIUS BE31 7775 9042 7255
Met vermelding: Initiatie Sjamanisme + naam deelnemer

Details

Start:
6 February 2020 om 10:00
End:
7 February 2020 om 18:00
Cost:
€280

Organisers

Chris Hoerée
Ewoud Monbaliu

Venue

LivingLei
Lei 15
Leuven, 3000 België
+ Google Map
View Venue Website