Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Brilliant Conversation: Voorbij het antropocentrisme. Leve het Ecopersonalisme!

23 April 2022 om 20:00 - 22:00

€10

‘Ik ben leven dat leven wil, te midden van leven dat leven wil.’ Zo verwoordde Albert Schweitzer de essentie van het ecopersonalisme. Een levensvisie die ons als persoon niet alleen in een verantwoordelijke relatie plaatst tot onze medemens, maar ook tot elke vorm van leven, tot de natuur.

De klimaatcrisis is veel meer dan een discussie over CO2 en biodiversiteit. Het is een crisis van ons wereld- en mensbeeld. Een beschavingscrisis dus. Dat vraagt een andere kijk op de wereld: we moeten naar een model dat de mens minder centraal stelt en de verbinding met de natuur herstelt. Zijn wij bereid om het antropocentrische denken à la Descartes te verlaten en een alternatief wereldbeeld te omarmen? Welk perspectief kan het ecopersonalisme hierin bieden?

Emeritus hoogleraar ethiek Luk Bouckaert (KU Leuven) is ervan overtuigd dat de zorg voor toekomstige generaties en onze kwetsbare planeet topprioriteit zijn. Hij neemt ons mee terug naar het ecologische gedachtengoed van Teilhard de Chardin, Mohandas Gandhi, Martin Buber en Albert Schweitzer, in de eerste helft van de twintigste eeuw. Zo geeft hij het ecopersonalisme opnieuw een gezicht en een agenda. In zijn warm pleidooi nodigt hij niet alleen uit om de overstap te maken van ‘ego’ naar ‘eco’, maar maakt hij ook duidelijk dat in geen enkel denken de ecologische kwetsbaarheid mag ontbreken.

Interviewster en gastvrouw is collega Lies Daenen, filosofe en Leuvens kunstenaar.
In het kader van het Warm Alarm, Gratis voor leden van Leuven 2030, met Luk Bouckaert en Lies Daenen Productie: Corporate Rituals in samenwerking met Leuven 2030 en SPES

Details

Date:
23 April 2022
Time:
20:00 - 22:00
Cost:
€10
Website:
https://www.30cc.be/nl/programma/item/voorbij-het-antropocentrisme-leve-het-ecopersonalisme--lezing

Venue

Zoomsessie

Organisers

Corporate Rituals kernteam
SPES
Warm Alarm