- This event has passed.
Briljante Conversaties – Jean Ngo Semzara Kabuta over Kasàlà, de kunst van de verwondering (zoomsessie)
19 August 2020 om 18:00 - 20:00
Als leden van Corporate Rituals voelen dat we dat het nodig is om ons af en toe terug aan onze inspiratiebronnen te laven. Om ons eraan te herinneren waar en hoe het rituele vuur in ons werd aangestoken. Om die leermeesters ook eer te bewijzen en hen dankbaarheid te betuigen.
Daarom starten we een reeks van ‘Briljante Conversaties’ met een aantal van onze inspirators. De eerste in de reeks is met Jean Ngo Semzara Kabuta die het ritueel van de Kasàlà of Afrikaanse lofdichtkunt in het Westen introduceerde. Eén van zijn favoriete Afrikaanse spreekwoorden is “Je moet regelmatig even stilstaan zodat je ziel je kan inhalen“. Dat is nu precies wat we willen doen met deze sessies.
Omdat een aantal van hen in andere landen wonen en werken, zullen deze gesprekken online verlopen via het zoom-platform. Verwacht geen lezing, workshop of training. We wensen een echte dialoog te co-creëeren met deze inspirerende meester(es) en de aanwezigen. Er is ruimte voor storytelling, voor (h)eerlijke vragen en antwoorden en voor samen verkennen van boeiende onderwerpen. Samen weven we een prachtig conversatietapijt.
Deze conversaties zullen worden opgenomen en na afloop hebben we de intentie om deze videos – mits wat editing – op onze website beschikbaar te stellen.
Jean kwam in 1958 naar Europa als jongetje van tien. Bij een bezoek aan zijn Congolese familie vele jaren later herontdekte hij de rituele praktijk van de kasàlà. Hij deed heel wat wetenschappelijk onderzoek naar deze vorm van poëzie en ontdekte bij zichzelf de gave van een passionele lofdichter. De beoefening en verspreiding van dit ritueel is zijn levenswerk geworden.
Jean Kabuta woont en werkt nu in Rimouski, Canada, samen met zijn Rwandese vrouw Jeanne-Marie, zelf een begaafde kasàlà-dichteres.
Een kasàlà is in essentie een rituele praktijk die nog steeds beoefend wordt in vele delen van sub-Sahara Afrika waar het zijn oorsprong vindt. Het is een lofdicht waarvan de creatie gevoed wordt door onze relaties met anderen en de wereld. De ware impact ervan wordt pas gerealiseerd wanneer het gereciteerd en gedeeld wordt in aanwezigheid van toehoorders.
Een kasàlà creëert een rituele ruimte waarin het leven kan worden gevierd. Een ruimte die binnen één bepaald moment en plaats een gemeenschap kan bijeenbrengen die haar samenhang wil versterken, haar verleden wil eren en zich openen voor wat komt. Het is tegelijk een individueel beleefde en een gezamenlijk gedeelde ervaring.
Wanneer we deelnemen aan een kasàlàritueel ervaren we dat het leven één groot continuüm is, een groot onderling verbonden weefsel, een enorme energetische structuur waar alles op de een of de andere manier met elkaar in verbinding staat. Het laat het ons toe onze geschiedenis te eren en terzelfdertijd deze een plaats te geven in een grotere collectieve geschiedenis door haar te verbinden met de geschiedenis van anderen.
Naast de persoonlijke sfeer, is dit is een ritueel dat zich uitstekend leent om ook in een bedrijf- of organisatiecontext te gebruiken. Jean heeft hiermee ook heel wat ervaring.
We nodigen jullie graag uit om op woensdag19 augustus (18:00 – 20:00) te luisteren naar het verhaal van Jean en om met hem in dialoog te gaan over kasàlà, over de betekenis en de mogelijkheden hiervan in onze hedendaagse tijd of eender welk onderwerp dat je met hem wil verkennen.
Deelnemen aan deze sessie is gratis maar we vragen je een vrijwillige bijdrage te doen. Op deze manier geven we terug aan de bron. Jean wil heel graag wat broodnodige werken laten uitvoeren aan het kasàlà-centrum in Kinshasa. Ook hij wil teruggeven aan zijn eigen bron.
Inschrijven is niet meer mogelijk op dit moment. We zullen later de opname beschikbaar maken.
MEER AL VOORAF WETEN OVER KASALA? LEES DAN ZEKER DIT SUPER INTERESSANTE INTERVIEW MET INGRID WOLFS HIEROVER.