Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Essential: rituelen in organisaties en gemeenschappen

30 October 2023 om 09:00 31 October 2023 om 17:00

Rituelen in bedrijven, gemeenschappen en organisaties: wat, hoe en waarom? Een praktische inleiding in eeuwenoude wijsheid voor eigentijdse leiders en begeleiders.

Tweedaagse training voor leiders, begeleiders, coaches , … met interesse in het potentieel van rituelen voor bedrijven, gemeenschappen en organisaties.

Corporate Rituals organiseert voor de vierde keer deze ‘Essential’, een basistraining in het werken met rituelen, in De Heerlijckyt. Een onmisbare klassieker voor iedereen die interesse heeft in het wat, hoe en waarom van rituelen in de bredere samenleving. Of het nu gaat om bedrijven, organisaties, openbare besturen, lokale gemeenschappen, … We geven je graag inzicht in de her-verbindende kracht van rituelen. En we zetten je op weg om er zelf mee aan de slag te gaan!

Rituelen zijn universeel en overal aanwezig. Ook in bedrijven en organisaties zijn rituelen meer aanwezig dan je zou denken. Denk maar aan de nieuwjaarsreceptie, een pensioenviering van een medewerker, … De aandacht gaat dan vaak naar een hapje, drankje en een speech. Maar er zo veel meer mogelijk. Zo’n momenten hebben een groot potentieel aan levensbevestigende kracht. Het gepaste ritueel maakt die kracht weer zichtbaar.

Vaak is het ook zinvol om nieuwe rituelen te creëren. Om stil te staan bij, betekenis en bedding te geven aan ingrijpende gebeurtenissen en veranderingen. Interne, maar ook externe gebeurtenissen met een grote impact naar binnen. Rituelen zijn er dan ook om mensen in een gedeelde context weer met zichzelf, met elkaar en met een gedeelde missie te verbinden. Om nieuwe verhalen te weven op een manier die doorleefd is en waarin ieder letterlijk zijn plek inneemt.

Over rituelen

Rituelen zijn opeenvolgende handelingen die een betekenisvol moment of gebeuren bekrachtigen en die vaak zingevend en transformerend werken. Rituelen voltrekken zich buiten het gewone, in een sacrale tijd/omgeving, meestal volgens een herhaald patroon.

De kracht van rituelen ligt in de intentie van waaruit ze vertrekken en in de verbinding van het individuele en het collectieve. De ervaring bij een ritueel is vaak een diepgaand innerlijk proces. Het delen ervan in een groep versterkt en verankert dat persoonlijke proces en creëert onderlinge connectie op een diepgaand niveau. Zodat ook de energie van de groep kan veranderen, transformeren en helen.

Rituelen werken door mensen te laten ervaren dat ze deel zijn van een groter geheel. Dat maakt van een ritueel een sacraal gebeuren.

Corporate Rituals zet rituelen en oude wijsheid in om de diepere verbindingen tussen het persoonlijke leven, het leven in gemeenschap en het grotere levend geheel meer zichtbaar te maken, te versterken en waar nodig te herstellen. Met focus op collectieve contexten waar mensen samen leven en werken.

De training: leren, ervaren en reflecteren

Tijdens deze tweedaagse delen we onze expertise graag met jou. We nemen je mee naar de oeroude én springlevende wereld van rituelen. Stap voor stap begeven we ons samen op een ontdekkingstocht, waarin co-creatie en ervaring een belangrijke plek hebben. Zodat je de essentie meekrijgt van waar het om gaat bij rituelen en hun toepassing in professionele contexten. Een goede balans tussen inzicht, ervaring en reflectie staat daarbij centraal.

De eerste dag laten we je proeven van allerlei mogelijke vormen van rituelen, van een diversiteit aan perspectieven. We inspireren je met wijsheid uit oude tradities als het Sjamanisme en hedendaagse inzichten uit bijvoorbeeld de antropologie. En met eigen ervaringen in organisatiecontexten. Je krijgt daarbij ook uitgebreid de kans om zelf te ervaren wat een ritueel is, wat het met je doet. En we ontrafelen de code: hoe ontstaat een ritueel? Welke aspecten zijn belangrijk? Wat zijn de magische ingrediënten? Welke structuur kan je helpen? Hoe creëer je zelf je eigen ritueel? En hoe doe je dat dan in de professionele context waarin je actief bent?

Die avond gaan we nog dieper in de ervaring en ben je zelf deelnemer aan een ritueel.

De tweede dag ga je vooral zelf aan de slag met cases uit de realiteit. Voorbeelden uit reëele, professionele situaties waar je samen vorm aan geeft en waarin wij je stap voor stap begeleiden. We creëeren nu samen rituelen die we dan ook echt, voor en met elkaar, brengen. In de veilige context van de training.

Voor wie

Leaders and magicians, procesbegeleiders, team- en organisatiecoaches, co-creatieve facilitatoren, personal coaches, therapeuten, en bij uitbreiding iedereen die de rijkdom van rituelen en oude wijsheid wil verkennen en dit wil integreren in zijn dagelijkse (professionele) praktijk.

Trainers

Deze tweedaagse wordt geleid door Ewoud Monbaliu en Lies Daenen. Beiden zijn lid van het kernteam van Corporate Rituals en ervaren procesbegeleiders.

Ewoud is initiatiefnemer van Corporate Rituals. Professioneel begeleidt hij participatieve stakeholderprocessen rond maatschappelijke uitdagingen. Sinds 2009 wandelt hij op het pad van het sjamanisme. Sinds 2016 combineert hij beide achtergronden via rituelen op de werkvloer, en nodigt via het netwerk van Corporate Rituals coaches, consultants en procesbegeleiders uit om oude wijsheid en rituelen te verbinden met eigentijdse bedrijfsvoering.

Lies heeft een achtergrond als kunstenaar, filosofe en shamanic practitioner. Zij zet rituelen in bij organisatie-en teamontwikkeling en begeleidt collectieve healingprocessen. Bijvoorbeeld in lokale gemeenschappen en zorginstellingen waar in de context van Covid heel wat mensen in moeilijke omstandigheden overleden. Ook Lies heeft ruim ervaring in diverse bedrijfscontexten en in het begeleiden van participatieve stakeholderprocessen rond maatschappelijke uitdagingen.

Getuigenissen

In dit sfeerfilmpje met getuigenissen zijn enkele deelnemers aan het woord:

Praktische info

Wanneer?

Van maandag 30 oktober 9u (onthaal) tot dinsdag 31 oktober 17u (einde slotritueel).

Locatie?
De Heerlijckyt van Elsmeren (een prachtig kasteeldomein met 23 ha natuur), Weg op Halen 2, 3450 Geetbets. Onze plek: de Tuinzaal

Aantal deelnemers:

We houden het graag interactief. Dat betekent dat we idealiter met max. 20 deelnemers werken.  Wacht dus niet te lang om je op te geven!

Praktisch

Deze tweedaagse gaat door in De Heerlijckyt van Elsmeren, Weg op Halen 2B, 3450 Geetbets (Diest).

Dag 1:  Start om 9.30 (onthaal vanaf 9.00) – tot 21.00 (eindigend met natuurritueel), lunch potluck (iets om te delen meebrengen), ’s avonds is soep en brood voorzien.

Dag 2:  Start om 9.00 – tot 17.00, vegetarische lunch en avondeten voorzien (eindigend met groepsritueel) – doorlopend koffie, thee, water.

Investering

We hebben een Early Bird tarief tot 30 juni.

Het early Bird tarief is per persoon €520 excl. 21% BTW, overnachting niet inbegrepen.

We voorzien, op vrijwillige basis, ook de mogelijkheid tot een zgn. Early Bird supporter-tarief van €580 excl. 21% BTW per persoon, overnachting niet inbegrepen.

Jouw generositeit maakt het dan mogelijk om mensen die wel de call horen, maar een korting kunnen gebruiken, een verminderd tarief aan te bieden. Dit solidariteitsmechanisme laat toe om elkaar te helpen dragen. We merkten in andere trainingen dat dit telkens mooi uitbalanceert, dus we stellen het deze keer opnieuw voor.  Voel je evenwel nergens toe verplicht.

Vanaf 1 juli geldt het standaard tarief.

Het standaardtarief is per persoon €620 excl. 21% BTW, overnachting niet inbegrepen.

Het standaard supporter-tarief is van €680 excl. 21% BTW per persoon, overnachting niet inbegrepen.

Overnachtingen

Een overnachting (incl. ontbijt) kost €69 excl. 21% BTW voor een gedeelde kamer en €115 excl. 21% BTW voor een single kamer.

Indien je graag wil deelnemen maar de prijs is een drempel, stuur dan een mailtje met je vraag aan Ewoud of Lies.

Vragen?

Contacteer ons:

ewoud@corporaterituals.be, 0478 40 74 29

lies.daenen@corporaterituals.be, 0496 58 00 02

Schrijf je in

Schrijf je in via een mailtje aan ewoud@corporaterituals.be of onderstaand inschrijvingsformulier. Aansluitend ontvang je een factuur. Je bent zeker van je plaats na betaling van het volledige bedrag (incl. BTW), op rekening nummer: De Big Blue bv BE76 7330 2770 0095 – met vermelding: Corporate Rituals Essential + naam deelnemer.

Details

Start:
30 October 2023 om 09:00
End:
31 October 2023 om 17:00
Event Category:

Heerlijckyt van Elsmeren

Weg op Halen 2
Geetbets, 3450 België
+ Google Map
View Venue Website