Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Hedendaagse Kasàlà met Jean Kabuta

8 October 2021 om 19:00 - 21:00

€5

Jean Ngo Semzara Kabuta

Prof. Jean Kabuta vereert ons na jaren afwezigheid met een bezoek aan zijn vroegere vaderland. Deze unieke opportuniteit geeft je de gelegendheid om een reeks kasàlà workshops te volgen onder begeleiding van Jean Ngo Semzara Kabuta zelf.

Kasàlà werd in het Westen geïntroduceerd door Jean Kabuta. Jean kwam in 1958 naar Europa als jongetje van tien. Hij werd geadopteerd door een Belgische familie. In 1980 ging hij terug naar Kinshasa om de begrafenis van een geliefde oom bij te wonen. Zijn familie ginds maakte van de gelegenheid gebruik om dichters uit te nodigen om hem zijn namen te noemen en hem eraan te herinneren wie hij was. In zijn Congolese Luba-cultuur wordt gezegd dat wanneer je lang in het buitenland vertoeft, je terug een ‘wilde’ of ‘vreemde’ wordt. Daarom is het van essentieel belang je eraan te herinneren, in aanwezigheid van een publiek, waar je vandaan komt, je te herenigen met je volk, met de natuur, met de geschiedenis en met jezelf. Hij dacht dat het een paar minuten zou duren maar uiteindelijk nam het meer dan vier uur in beslag om hem al zijn namen in herinnering te brengen. Dit gebeurde via een lange tekst, kasàlà genaamd. Hij had zich nog nooit zo ontroerd gevoeld en hij had het gevoel nu pas voor de eerste keer echt te bestaan.

Hij besliste om onderzoek te doen naar dit soort poëzie en ontdekte dat het toegepast werd in bijna geheel sub-Sahara Afrika. Al snel vatte hij het plan op om dit prachtig en kunstig ritueel in het Westen te introduceren en aan te passen aan de hedendaagse tijd en smaak. Ondertussen geeft hij kasàlà-workshops en cursussen in verschillende landen. Jean woont en werkt nu in Rimouski Canada, samen met zijn vrouw Jeanne Marie, zelf een begaafde kasàlà-dichteres.

Growing strong roots: “Als de tak wil bloeien, moet hij zijn wortels eren” – Titinga Frédéric Pacere

Een kasàlà is een levensverhaal van variabele lengte in de vorm van een lofdicht voor jezelf of voor een ander. Een kasàlà laat je contact maken met je kern om van daaruit verbinding te maken met de anderen en de wereld rondom. De kasàlà praktijk wordt gebruikt om een identiteit te benoemen, te situeren, te verkennen. Bij het maken en uitspreken van de kasàlà, eert de persoon z’n verleden en heden en stelt zich open voor wat komen gaat. Deze workshop nodigt je uit om precies dit te leren.

We gaan aan de slag met met het thema “growing strong roots”.

Waar liggen jouw wortels? Wat is jouw geschiedenis? Wat is jouw verhaal? In deze workshop schrijf je over hoe je gezien wordt en hoe je jezelf kent. Je leert ook voordragen op een manier die je in staat stelt je verhaal in dichtvorm kracht bij te zetten. Het luidop uitspreken van je kasàlà maakt het krachtiger en je zelfbewustzijn wordt gesterkt.

De kasàlà heeft voor sommigen iets weg van de self praise in de Rap-Cultuur of van een Spoken Word monoloog. Het is tegelijk oud en nieuw. Deze workshop is ervaringsgericht, maw je gaat direct zelf aan de slag met het thema. Al doende leer je de kracht van kasàlà ervaren.

In de workshop krijg je

  • de origine en traditie van de kasàlà toegelicht,
  • de inhoud en het doel van de kasàlà
  • ingrediënten en structuur van de kasàlà
  • schrijfoefening waarin je een kasàlà voor jezelf of een ander maakt

Inschrijven

Schrijf je nu in voor deze workshop via Eventbrite.

Mogelijk vervolg …

Deelname aan deze introductie workshop kan worden aangevuld met de workshop “De reus in jezelf”” op 9 oktober van 10u tot 17u.

  • 9 oktober: De reus in jezelf: 195 euro (excl. BTW)(voorkennis: introductie of korte workshop bij erkende kasàlà-trainer)
  • 10 oktober: Het gezicht van de Ander: 195 euro (excl. BTW) (voorkennis: intense opleiding (workshop De reus in jezelf OF min. 16 uren bij Prof. Jean Kabuta )

2 dagen workshop ( 9 en 10 oktober): 320 euro (excl. btw)

Dit zijn richtprijzen. Wij werken met het DANA principe dat betekent dat je de mogelijkheid hebt een stuk waardering en dankbaarheid uit te drukken voor de te ontvangen inzichten of beleving. Het is aan jou om te voelen wat goed voelt en wat mogelijk is met jouw budget.

Voor wie

Aan deze introductie workshop kunnen zowel tieners als volwassenen deelnemen. Je leert hoe je door middel van kasàlà je ‘roots’ kan verkennen en versterken. Voorkennis is niet nodig. Deze workshop is toegankelijk voor iedereen.

Heb je al eens een kasàlà workshop gevolgd en wordt je graag nog eens ondergedompeld of is het concept helemaal nieuw voor jou dan is dit de ideale workshop voor jou.

We raden de workshop in het bijzonder aan aan wie werkt met jongeren, op zoek naar identiteit. Het kan ook bijzonder positieve effecten hebben voor wie zich door veranderingen zoals migratie vervreemd voelt.

Contact

Heb je nog extra vragen, stuur ons gerust een mail of bel ons even op:
BorGerHub, e-mail: info@borgerhub.com, tel: 0477758291

Met de trein/openbaar vervoer:

BorGerHub is gelegen op 1 km van het centraal station van Antwerpen.
Tram/bus: halte drink = afstaphalte

  • tram 24
  • bus 410, 416, 429,

Met de wagen:

Afrit Borgerhout, parkeer je wagen onder het centraal station, info: https://www.interparking.be

Details

Date:
8 October 2021
Time:
19:00 - 21:00
Cost:
€5
Website:
https://www.eventbrite.be/e/introductie-in-de-wondere-wereld-van-kasala-tickets-169112886195

Venue

Borgerhub
Turnhoutsebaan 92
Antwerpen - Borgerhout, 2140 België
+ Google Map