Loading Events

« All Events

 • This event has passed.

Rituelen voor Collectieve Heling – introductie

28 October 2023 om 09:30 29 October 2023 om 17:00

Omgaan met pijn en trauma in gemeenschappen en organisaties

28 & 29 oktober 2023 in De Heerlijckyt

Trainers: Kasra Van Rompaey, Daisy Baets , Lies Daenen

Ben je benieuwd hoe rituelen een rol kunnen spelen in collectieve heling? Hoe ze in situaties van verlies, pijn of conflict mee kunnen leiden tot herstel en her-verbinding? Hoe ze de gezonde levensstroom weer op gang kunnen brengen? Dan is onze training ‘Rituelen voor Collectieve Heling’ misschien iets voor jou.

Doe mee en leer zelf via kaders, ervaring en reflectie hoe helend rituelen kunnen zijn voor gemeenschap en individu.

Waarover gaat het?

Sinds mensenheugenis helpen rituelen ons bij het verwerken van pijn en verlies. Denk maar aan begrafenissen en herdenkingen. De nood aan het collectief verwerken en herstellen van wonden, van trauma, is essentieel voor ons, mensen. En niet alleen in het privé-domein. Kwetsuren zijn er in alle geledingen van de maatschappij. In bedrijven en organisaties, scholen, instellingen, gemeenschappen, … Ook daar kunnen de gepaste rituelen een belangrijke rol spelen in een gedeeld verwerkingsproces.

Vragen die aan bod komen:

 • Wat is (collectief) trauma, collectieve pijn?
 • Hoe creëer je een veilige bedding om hier samen bij stil te staan en heling uit te nodigen?
 • Hoe vorm en begeleid je rituelen waarin verwerking mogelijk wordt?

In deze tweedaagse training verkennen we samen het veld van de collectieve heling door rituelen.

Wat mag je van deze training verwachten?

Ben je benieuwd naar de kracht van rituelen om in moeilijke omstandigheden voor (her-)verbinding te zorgen? Hoe ze helpen om collectief trauma te helen, ook in professionele en openbare contexten? Hoe in die verbinding ook voor het individu heling kan ontstaan? Hoe rituelen voor beweging en ontlading kunnen zorgen, zodat weer ruimte ontstaat voor transformatie en vernieuwing, of gewoon voor rust? Hoe je dit met de nodige veiligheid en zorgzaamheid kan doen? Benieuwd ook om te leren vanuit de praktijk? Dan ben je welkom om samen met ons in deze tweedaagse training te stappen.

Wat we bieden is een mix van theoretische kaders, ervaring en reflectie, zodat je op een geïntegreerde manier kan leren.

We verkennen samen thema’s als:

 • collectieve en individuele heling
 • (collectief) trauma
 • centrale begrippen in de hedendaagse traumaheling, zoals de betekenis en het belang van trauma-geïnformeerd handelen, embodiment, sensing, …
 • specifieke kenmerken en aandachtspunten bij rituelen voor heling
 • veilige bedding creëren voor helende rituelen
 • de rol van kunst en schoonheid bij collectieve heling
 • procesmatige benadering: stapsgewijs en co-creatief opbouwen van helende rituelen

Het leerproces gebeurt maximaal vanuit de concrete praktijk. Dat wil zeggen: we werken graag met cases die aansluiten bij jouw werksituatie en delen diverse inzichten op basis van onze eigen praktijkervaringen. Enkele voorbeelden:

 • collectieve verwerking van covid-gerelateerde overlijdens in gemeenten
 • processen en rituelen voor heling en herstel van veiligheid in teams
 • van spanning naar ontspanning en kracht met kwetsbare jongeren

Basiskennis van rituelen is een voordeel. Volgde je onze Essential Rituelen in Organisaties of ben je zelf bezig met rituelen, dan heb je deze alvast. Zo niet, dan hebben we het hier graag met je over in het introductiegesprek. Het is ook mogelijk om de (Essential) training te volgen, de dagen volgend op deze training.

Opgelet, dit is geen volledige opleiding, maar een introductie voor het creëren van bewustzijn, inzichten en handvaten om in bepaalde situaties zelf aan de slag te gaan en om het potentieel te herkennen van helende rituelen in werk-gerelateerde en andere collectieve contexten.

Voor wie na deze training de roeping voelt om verder te gaan bekijken we momenteel de mogelijkheden van verdiepende vervolgtrainingen en verwijzen we ook graag door naar aanvullende, online en offline, vormingen en literatuur.

Voor wie is deze training?

Voor wie, als begeleider of leidinggevende, handvaten zoekt voor het omgaan met collectieve kwetsuren en verlies in organisaties, bedrijven, instellingen, scholen of gemeenschappen.

En voor wie op een andere manier betrokken is bij een van de hier vermelde thema’s en graag wil verkennen hoe collectieve rituelen hier van betekenis kunnen zijn.

Het programma in een notendop

Vooraf: voorbereidend online intakegesprek met een of meerdere trainers, over jouw verwachtingen, intentie, vragen en mogelijke cases.

Dag 1: introductie collectieve heling

 • Verbinden met de ruimte, de groep en de aanwezige thema’s
 • Duiden en ervaren van kernbegrippen rond heling en trauma
 • Linken met spirituele en andere tradities, met kunst, met therapie, …
 • Co-creatief kennis opbouwen: waar gaat het om bij helende rituelen?
 • Leren uit thema’s en cases uit de groep
 • Avondritueel, begeleid door de trainers

Dag 2: Rituelen voor Collectieve heling in professionele en openbare contexten

 • Verkennen van het veld van mogelijkheden in de context van gemeenschappen, organisaties, bedrijven, scholen, …
 • Leren vanuit bestaande cases
 • Zelf aan de slag: begeleide co-creatie van een ritueel voor heling
 • Uitvoering van de zelf gecreëerde rituelen
 • Feedback en afsluiten

Nadien: mogelijkheid tot verder uitwisselen met mededeelnemers via WhatsApp (voor wie dit wenst)

We houden de deelnemers aan de training graag op de hoogte van mogelijke verdiepende vervolgtrainingen.

Outcome

Na deze 2-daagse heb je inzicht in wat belangrijk is bij collectieve helende rituelen.

Je doet ook (een eerste) praktische ervaring op.

Je neemt een aantal tools mee die je helpen om meer veiligheid en verbinding te creëren binnen het team of de groep.

Je hebt handvaten die je op weg helpen om een collectief heling ritueel (mee) vorm te geven.

Door wie?

Lies Daenen is kunstenaar, filosofe, procesbegeleider, shamanic practitioner en healer. Zij heeft jaren ervaring met het creëren en begeleiden van rituelen op maat in gemeenschappen, bedrijven en organisaties. Vaak met heling en verwerking als kernthema en ingebed in een ruimer, vaak participatief proces. Als kunstenaar neemt ze telkens andere, meestal kwetsbare, mensen mee in artistiek-rituele helende projecten. Haar ervaring met traumaheling ontstond via een persoonlijk proces en ontwikkelt ze verder via een helingpraktijk, met shamanisme, systemisch werk en NLP als basis. Binnen Corporate Rituals is Lies lid van het dagelijks bestuur, geeft zij trainingen in Rituelen en het Medicijnwiel en leidt zij het Collective Healing team.

Zie ook www.liesdaenen.com

Daisy Baets is begeleider van rituelen en therapeutische (groeps-)processen. Door aangrijpende gebeurtenissen in haar leven kwam ze op het pad van de alternatieve therapieën. De invloed hiervan op haar leven was zo groot dat ze zich omgeschoold. Intussen heeft Daisy jaren ervaring in het geven van groeps-begeleidingen rond persoonlijke ontwikkeling, rituelen en therapeutische processen. Rituelen zijn altijd onderdeel geweest van haar leven en van haar begeleidingen. Vanuit haar levenservaring zet ze rituelen in om emoties of aangrijpende gebeurtenissen een plek te geven, om meer bewustzijn te creëren rondom een bepaald thema of om tot collectieve healing te komen. Vanuit haar kwaliteiten in bedding houden en afstemmen creëert ze een veilige ruimte waarin diepe processen kunnen plaatsvinden. Natuurwijsheid blijft een rode draad in haar begeleidingen. Daarnaast maakt ze ook gebruik van technieken uit de traumatherapie, creatieve therapie, systeem denken, Hands-on lichaamswerk, energetische therapie en Bio Energetica.

Zie ook www.puurdaisy.com

Kasra Van Rompaey begeleidt rituelen en cirkels naast haar werk als trauma therapeut.

Ze is opgeleid als body based trauma therapeut en volgde, naast een tweejarige opleiding in relational body psychotherapy, cursussen en workshops in NLP, meditatie en energie healing. De afgelopen twee jaar gaf ze voor Corporate Rituals seminaries voor o.a. steden en gemeenten over het omgaan met COVID en de impact op het zenuwstelsel.  Ze begeleidt ook cirkels van We have the Choice die opgericht zijn n.a.v. de aanslagen in 2016 en geeft opleidingen en workshops rond traumaheling.

Zie ook www.holistic-flow.com

Waarom drie trainers?

In deze training delen we, elk vanuit ons eigen perspectief, onze ervaring en inzichten. Daarnaast vinden we het belangrijk om samen een dragende bedding te houden, zodat er ruimte is voor het proces van elk van de deelnemers én van het collectief.

Praktisch

 • Dag 1 – zaterdag 28 okotber 2023 – 9u30 (onthaal vanaf 9u00) tot 21u (na het ritueel).
 • Dag 2: – zondag 29 oktober 2023 van 9u00 (onthaal vanaf 8u30) tot 17u.

Op dag 1 voorzien we als lunch een potluck (iets om te delen meebrengen), ’s avonds is soep en brood voorzien.

Op dag 2 We voorzien we een gezond ontbijt voor overnachters, en voor iedereen een lichte, vegetarische lunch.

Ook koffie, thee, kleine versnaperingen en water zijn beide dagen aanwezig. We houden in de mate van het mogelijke graag rekening met voedselintoleranties.

Het intakemoment vooraf wordt in onderling overleg vastgelegd en gaat door via Zoom.

Investering

Het standaardtarief is per persoon €680 excl. 21% BTW, overnachting niet inbegrepen.

Het standaard supporter-tarief is €830 excl. 21% BTW per persoon, overnachting niet inbegrepen.

De corporate prijs is €1200 excl. 21% BTW per persoon, overnachting niet inbegrepen.

Voor wie met de steun van een bedrijf of organisatie deelneemt. Jouw bijdrage maakt het niet alleen mogelijk dat wie het nodig heeft aan een verminderd tarief kan deelnemen; je steunt met je bijdrage ook de werking van Corporate Rituals.

Overnachtingen

Een overnachting (incl. ontbijt) kost €69 excl. 21% BTW voor een gedeelde kamer en €115 excl. 21% BTW voor een single kamer. (je kan je overnachting via ons boeken, dus je hoeft hiervoor geen contact op te nemen met De Heerlijckyt)

Inschrijven

Schrijf je in via een mailtje aan kasra.van.rompaey@corporaterituals.be, met onderstaande informatie.

Ik schrijf me in voor de Collectieve heling training op 28 en 29 oktober 2023

Ik betaal:

 • De standaardprijs (680 € excl. BTW)
 • De supporterprijs (830 € excl. BTW)
 • De corporate prijs (1200 € excl. BTW)

Overnachting (optioneel):

 • Ik blijf overnachten
 • Gedeelde kamer met ontbijt
 • 1-persoonskamer met ontbijt
 • Ik blijf niet overnachten

Optioneel: Ik heb graag extra overnachtingen

 • Ik blijf graag voor-overnachten op 27 oktober
 • Ik blijf graag na-overnachten op 29 oktober
 • Ik heb geen extra overnachtingen nodig

Wil je graag een factuur? Geef dan ook je facturatiegegevens mee: Naam, adres en BTW-nummer organisatie

Vragen?

Als de prijs voor jou een drempel is of je hebt graag nog wat meer info over de training, stuur dan een mailtje of bel naar:

Lies.daenen@corporaterituals.be, +32 (0)496 58 00 02

Details

Start:
28 October 2023 om 09:30
End:
29 October 2023 om 17:00
Event Category:

Heerlijckyt van Elsmeren

Weg op Halen 2
Geetbets, 3450 België
+ Google Map
View Venue Website