Verbindkracht aan het werk zetten om opnieuw te connecteren in de werkcontext

Je bekijkt nu Verbindkracht aan het werk zetten om opnieuw te connecteren in de werkcontext

Proficiat – als je dit leest, heb je het eerste jaar met Corona overleefd. En ondanks de vele zorgen en beperkingen, hebben we intussen ook veel nieuw gedrag aangeleerd dat niet op onze bucket list stond. Gaande van mondmaskers dragen tot een massale shift naar online contacten in privé- en werksfeer.

Nu de vaccinaties op kruissnelheid komen, is er een groeiende behoefte om ook in werkcontext te herconnecteren en de draad van het fysieke contact weer op te nemen met collega’s en leidinggevenden. Alleen is die draad intussen ook verlegd: ieder is op zijn/haar eigen manier met de onvoorspelbaarheid omgegaan, heeft er soms van genoten en soms erg onder geleden.

We hebben al geleerd om dat in online verband soms op te vangen met een meer persoonlijke check-in als intro van de Zoom of ander Teams-meetings of online experimenteren met e-peritieven of virtual escape rooms. Maar naast het voordeel van een welgekomen maar tijdelijke decompressie, realiseren we ons te weinig dat het team van vroeger ook wezenlijk veranderd is, dat er soms afstand is gegroeid en dat ‘herconnecteren’ meer nodig heeft dan de vraag ‘hoe is het intussen?’.

Vanuit Corporate Rituals sleutelen we graag mee aan een passende vorm om een betekenisvolle doorstart te maken met een ‘nieuw’ team. Wat willen we achter ons laten, wat willen we voor ons hebben? En hoe kunnen we niet alleen delen wat we meegemaakt hebben, maar ook onze toekomst bewust mee-maken? Even stilstaan is soms al een hele vooruitgang. Soms met een luchtig ritueel, soms met aandacht voor beklijvend verlies, soms vooral gericht op wat er samen nodig is.

Een recent voorbeeld uit een healthcare organisatie: door een tsunami aan korte termijn crisissen was een hele afdeling  uit elkaar gespeeld en voelden zowat alle teamleden zich als een eiland op kleinere of grotere afstand van elkaar. Alle pogingen van de leidinggevende om  opnieuw in ‘samen’ te investeren ketsten af op cynisme en apathie. Vanuit Corporate Rituals hebben we geen mirakeloplossing voorgesteld, wel de tijd genomen om weer aan te knopen bij  de ‘verbindkracht’ in de onderlaag door gezamenlijke metaforen te zoeken voor bewust gekozen vragen: Vanuit welke verwachtingen zijn we ooit vertrokken?  Wat heeft ons energie opgeleverd en willen we opnieuw zuurstof geven? Wat heeft energie gevreten en moeten we (elkaar) niet meer (aan)doen? In een laatste rondje werd er coronagewijs een grote sleutel doorgegeven die telkens ontsmet werd – met het antwoord op de vraag: ‘welke sleutel heb ik bij te dragen om onze puzzel te laten werken?’ Daarna was er nog tijd om samen te lachen – en dat leek al even geleden.

Verbindkracht aan het werk zetten, is dus een zinvol alternatief. Als je je in die behoefte aan verdiepend contact herkent én graag beroep doet op een sparring partner om dit mee vorm te geven, neem dan zeker contact via info@corporaterituals.be of ludo.keunen@pandora.be.

 

Geef een reactie