Als leden van Corporate Rituals voelen we dat het nodig is om ons af en toe aan onze inspiratiebronnen te laven. Daarom namen we het initiatief om te starten met een reeks van Briljante Conversaties. Op woensdag19 augustus 2020 hielden we onze eerste Briljante Conversatie met een briljante inspiratiebron, Jean Kabuta. Het was een zoomsessie waaraan een 20-tal mensen deelnamen.
Achteraf maakten we een compilatie van de beste momenten van deze conversatie. Je kunt deze hieronder beluisteren.
Als tienjarige maakte Jean deel uit van een jongenskoor genaamd “Les Troubadours du roi Baudouin”, dat werd uitgenodigd op Expo 58 in Brussel. Later adopteerde een Belgische familie hem en hij groeide op in België. In 1980 ging hij terug naar Kinshasa voor de begrafenis van een oom. Zijn familie maakte van de gelegenheid gebruik om dichters uit te nodigen om hem zijn namen te komen vertellen en hem eraan te herinneren wie hij was. Dit werd gedaan door middel van een zeer lange tekst, kasàlà genaamd. Hij was nog nooit zo diep ontroerd geweest en had voor het eerst het vreemde gevoel dat hij bestond. Later besloot hij onderzoek te doen naar dit soort poëzie en ontdekte dat die bijna overal in Sub-Sahara Afrika wordt beoefend onder verschillende namen en met een aantal terugkerende kenmerken. Daarna introduceerde hij dit krachtige ritueel in het Westen en begon hij ook workshops te organiseren in scholen, bedrijven, verenigingen. Hij startte ook met de vorming van een nieuwe generatie kasàlà-trainers.
Als je graag een paar voorbeelden bekijkt en beluistert van dit soort lofdichten, klik dan op de onderstaande links:
Lofdicht van Nkiru Asika uitgevoerd op de “Nigeria My Heritage Summit” door de populaire Hollywood acteur Hakeem Kae-Kazim: Bekijk op Youtube
Mzwakhe Mbuli, de bekende Zuid-Afrikaanse dichter van de Izibongo (de Zuid-Afrikaanse versie van de kasàlà) op de herdenkingsplechtigheid bij de dood van Nelson Mandela (tot ongeveer de 7de minuut): Bekijk op Youtube
Wanneer je het Afrikamuseum in Tervuren bezoekt, dan zal je Jean Kabuta ook een paar keer kunnen ontmoeten! In de afdeling van het museum waar het gaat over de Afrikaanse talen en de oraliteit komen een aantal Afrikanen aan het woord, waaronder Jean.
Lees ook dit interessant artikel op de website ‘Stemmen van Afrika‘ over het geven van namen bij de Akan in Ghana. Stemmen van Afrika is een website over de talenrijkdom van Afrika, gemaakt door een team van taalwetenschappers en Afrika-experts.
Zou en dit bericht aan Jean Kabuta kunnen doorgeven.
Ik zoek de tekst (woorden) van het lied SIKU MOJA destijds gezongen door het afrikaans koor De Troubadoiurs van Koning Boudewijn, waar hij lid van was. Misschien dat hij me kan helpen.