Op 21 december vierden mensen in heel het Noordelijke deel van onze planeet de Winter Zonnewende of Winter Solstice. Solstice betekent het stilstaan van de zon. De Kelten geloofden dat het jaarwiel dan even stilstond voor enkele dagen. Alsof de godin van de aarde haar adem inhield om zich voor te bereiden op haar eigen hergeboorte en op de terugkeer van het licht. Dit korte moment van pauze, in de stille duisternis tussen het magische licht van de sterren, was voor hen het ideale moment om naar binnen te gaan. Het is ook voor jou een uitgelezen moment om met je hele aandacht bij je hart en je ziel te zijn. In de warme aanwezigheid van je meest dierbaren of helemaal dicht bij jezelf. Om in je innerlijke stilte te gaan luisteren naar wat jij nodig hebt in het volgende jaar en naar de kiemen van wat je in de wereld hebt te zetten.
Hoe kan jij Spirit of de Goddelijke inspiratie, je hoogste Zelf en het grotere geheel het beste dienen het komende jaar? Hoe kan jij je liefde, je inzichten, je talenten en alles wat je ter beschikking hebt aan mogelijkheden het best voeden en inzetten om van de wereld een betere plek te maken? Hoe kan deze inspiratie stromen in je persoonlijke leven, maar ook in je werk, in de gemeenschappen en organisaties waar je deel van uitmaakt, waarvoor je verantwoordelijkheid draagt? Het planten van die zaadjes, het brengen van licht in de sacrale ruimte binnen in elk van ons, daar gaat het met de Zonnewende, met Kerst, met Nieuwjaar over.
De winter is de tijd van heilige stilte.
Er wordt gezegd dat die stilte drie wijsheden in zich draagt.
De eerste is de wijsheid van het onzichtbare. De wijsheid om ruimte te geven aan wat zich binnenin, als het ware ondergronds, ontwikkelt, voor het zich toont in het licht van de zon. Zoals de boom die nu zijn wortels verdiept en zich voedt met het vocht van de aarde, om pas later zijn sappen naar boven te stuwen en nieuwe blaadjes te vormen. Voor ons is het een uitnodiging om ons dieper te verbinden met onze eigen wortels. Met onze diepere waarden, onze voorouders. En met de fundamenten van onze projecten en organisaties.
De tweede wijsheid is het meesterschap over de tijd. Als we ons even terugtrekken uit het dagelijkse gewoel en, zoals de zonnegodin, op de pauzeknop drukken, krijgen we toegang tot de paradox van de tijdloosheid. In dit korte moment van stilstand gaan we als het ware buiten de tijd staan, waardoor we een beter zicht krijgen op het verleden. Op wat daar als inzichten en leringen uit naar voor komt. En even goed krijgen we voeling met wat mogelijk en nodig is, met de toekomst zoals die zich wil ontvouwen.
De derde wijsheid: het bewaren van een geheim. Dit gaat om het heilig houden van de nieuwe, prille energie van wat diep vanbinnen, wil ontwikkelen. Het koesteren en bewaken van de kiemen van nieuwe ideeën en projecten. Zodat wat zich in de toekomst wil ontvouwen ruimte en tijd krijgt, voor we het beperken met invullingen, stucturen en opvattingen uit het verleden. Dit is een uitnodiging om soms, als je voelt dat het beter is, het geheim te bewaren, de energie bij je te houden en het spreken uit te stellen tot je voelt dat de vrucht die je draagt er rijp voor is. Als we alles uitspreken wat we voelen en zien ontstaan, dan verdunnen we als het ware de heilige energie ervan. Het is een uitnodiging om de manifestatiedrang van het ego los te laten en te vertrouwen dat de goddelijke creatie zich via jou zal ontvouwen op het juiste moment, in de juiste vorm.
Wij, de leden van het kernteam van Corporate Rituals, genieten ook van deze tijd. Er broedt heel wat, diep vanbinnen, in de kern van ons netwerk. En we hebben heel wat moois op de agenda voor het komende jaar, waarover heel snel meer.
We wensen je mooie verstillende dagen in diepe verbinding met jezelf, met je dierbaren en met de stroom van het leven.
Lies Daenen, voor het Corporate Rituals Kernteam
Over het beeld (De Beer):
Heel wat inheemse volkeren verbinden de beer met de energie van deze tijd van het jaar. In koude streken doet de beer nu zijn winterslaap. Hij gaat voor een hele tijd naar binnen, in rust, om energie te sparen. En om tegelijk nieuwe levenskracht te ontvangen en te laten groeien. De berin trekt zich terug, diep in de cocon van de aarde, om het nieuwe leven dat zich diep vanbinnen ontwikkelt te beschermen en te voeden. In alle stilte. De beer staat ook voor bescherming en voor aarding. Zijn medicijn helpt ons om onszelf en het nieuwe, dat nog kwetsbaar in ons aanwezig is, in veiligheid te koesteren en te voeden.