Rituelen zijn op verschillende lagen belangrijk voor organisaties. Deze inspirerende lezing geeft aan de hand van enkele concrete voorbeelden praktijkgerichte handvaten mee over het waarom, hoe, wat en wanneer van een ritueel.
Elke organisatie heeft reeds haar eigen rituelen. Een nieuwjaarsfeest, vieren wanneer een project succesvol is afgerond, afscheid nemen van een collega die op pensioen vertrekt… Maar evengoed kunnen we via een ritueel oprichters van de organisatie eren. Een ritueel kan ook helpen lastigere emoties kanaliseren (denk maar aan de boosheid, angst, schaamte en verdriet die zich op een werkvloer kunnen ophopen n.a.v. een verandering binnen de organisatie). Natuurvolken hebben sinds mensengeheugenis ceremonies ingezet als transformatiepoort. Ook vandaag en op de werkvloer kan een ceremonie helpen om iets te ontladen en te transformeren.
Er leven soms vooroordelen tegen rituelen. Deelnemers voelen zich bij de aanvang vaak onwennig of zelfs beschaamd. Een ritueel nodigt mensen uit hun comfortzone te komen, en zich te tonen. Frederic Laloux vertelt in zijn boek Reinventing Organisations over het nut van zelfsturende organisaties met als focus ‘heelheid’ waarbij collega’s verder kijken dan de professionele kant van de relatie en verbinding maken met de intuïtieve en spirituele kant. Rituelen kunnen helpen om dit een plaats te geven.
Een inleidende lezing voor je collega’s kan dienen als ‘veilige’ maar ook inspirerende opstap om “de kracht van rituelen op jouw werkvloer” interactief te verkennen.
We maken graag een voorstel op maat. Hierbij kunnen we desgewenst ook specifieke accenten leggen voor leidinggevenden.
Meer info? Mail info@corporaterituals.be