Vier de lente, ook in jouw organisatie!

Je bekijkt nu Vier de lente, ook in jouw organisatie!

Voel je het ook kriebelen? Zin om weer meer naar buiten te komen, te genieten van de deugddoende zon, maar ook van de regen, de wind? Voel jij ook die extra dosis energie die ontwaakt nu de dagen weer langer worden, de bomen weer knoppen, de eerste lentebloemen bloeien? Het is wat de lente met ons doet! Als in de natuur de dagen weer langer worden, weiden geel en frisgroen kleuren, de magnolia in tuinen bloeit, gaat het bij ons, mensen, ook weer stromen.

Het is goed voor jou én voor je organisatie om die natuurlijke flow te volgen. We zijn immers deel van de natuur. We geven je graag wat inspiratie mee om de mogelijkheden die dit nieuwe seizoen biedt te benutten.

De lente is het seizoen van het nieuwe begin, van het jonge leven. Zij nodigt uit om de levensstroom weer op gang te brengen. Zoals de dieren die uit hun winterslaap of uit hun hol komen. Tegelijk bevordert de lente ook het afsterfproces van wat losgelaten is of kan worden; van wat niet meer dient. De blaadjes die in de herfst vielen worden door de toenemende warmte humus voor de volgende cyclus. 21 maart is daarbij het kantelmoment. Dag en nacht zijn dan even lang. Vanaf nu lengen de dagen en wordt het meer licht dan duister.

De lente is dus de ideale tijd van het jaar om ruimte te geven aan wat zich wil ontwikkelen. Hét moment om tijd te maken voor de inspiratie die nu ‘in de lucht hangt’. Om nieuwe perspectieven en mogelijkheden te laten ontstaan. Een paar suggesties om zelf aan de slag te gaan:

  1. Doe een lenteschoonmaak. Plaats maken voor het nieuwe doe je immers door eerst op te ruimen wat je niet meer nodig hebt. Dat kan gaan over materialen, activiteiten, gewoontes, … Begin met een handig overzicht in drie kolommen: Wat wil je liever kwijt of veranderen? Wat wil je zeker houden? Waarover twijfel je nog? Dit geeft je een helder overzicht. De dingen die je graag wil houden zijn de basis om op verder te bouwen. De bodem om nieuwe ideeën op af te toetsen en te enten.
  2. Maak nu tijd voor nieuwe ideeën en mogelijkheden. Het begin van de lente is het moment waarop wat nog vormeloos is in vorm komt. Het is het moment om aandacht te geven aan de kiemkracht en groeikracht van ideeën, die nu boven de grond komen.  Ze waren onderhuids al in de organisatie aanwezig, maar de energie van de lente laat ze zichtbaar worden. Zoals ondergronds aanwezige bloembollen nu hun blad ontvouwen en aan fotosynthese kunnen beginnen doen zodat ze tot bloei komen.
  3. Een Covid-proof vergadertip: ga samen, in groepjes van maximum tien, naar buiten voor een wandeling in de natuur. Wandel het eerste kwartier in stilte, terwijl je met al je zintuigen de natuur beleeft, aandachtig in je opneemt wat nu groeit en bloeit. Ervaar hoe de energie die zich in de winter ondergronds ontwikkeld heeft zich nu omzet in zichtbaar nieuw leven. In twijgjes, bloemen en knoppen. Neem vervolgens even tijd om je ervaringen te delen. Het gesprek dat je vervolgens hebt zal waarschijnlijk meer lichtheid en natuurlijke flow in zich dragen.
  1. Een andere manier om heel direct de connectie met de ontluikende natuur te beleven: samen in het gras gaan zitten. Is er een parkje of een tuin in de buurt? Zet je dan op de grond. Zo heb je vanzelf voeling met de natuur om je heen en de energie van de aarde. Als je dan bijvoorbeeld aan iedereen vraagt om ervaringen en ideeën te delen, zal je zien dat het resultaat heel anders is dan als je dat in de gebruikelijke vergaderzaal of achter het scherm doet. Verfrissend!
  1. Als samenkomen nog niet mogelijk is kan je de nieuwe wind van de lente ook voelbaar maken door je medewerkers of je teamleden thuis een boeketje lentebloemen te bezorgen. Doe er ook wat zaadjes bij om het nieuwe dat dit jaar wil ontluiken symbolisch te planten. Op de werkplek zelf kan je een grote pot met potgrond zetten om ook daar zaadjes te planten.
  1. Als jullie binnen hopelijk niet te lange tijd weer voor het eerst samen op de werkplek zijn kan je dat ook vieren met iets moois. Verwelkom iedereen met een bloemetje op de werkplek, laat iedereen een wens opschrijven voor de hernieuwde start en hang die wensen aan een mooie tak.
  1. Een laatste ideetje: plan voor je lente-brainstorm een vroege-ochtend-wandeling en ervaar samen het opgaan van de zon, het licht, de nieuwe dag. Inspiratie gegarandeerd. En verbinding!

 

Nieuwsgierig naar meer? Interesse in een grondige lente-oefening onder deskundige begeleiding? Of een traject voor het inzetten van de vier seizoenen als verbindend en verhelderend kompas? Contacteer ons dan voor meer informatie en/of een voorstel op maat.

We wensen je alvast een mooie lente!

Het CR-team

Geef een reactie