[vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_custom_heading]

Kasàlà

Oude Wijsheid uit Afrika
Anne De Smet en Ingrid Wolfs

[/vc_custom_heading][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]De grootste hefboom voor verandering op de werkvloer (en elders) is niet zozeer een verandering in zelfbeeld maar een fundamentele verandering in de manier waarop je naar je verbinding met anderen kijkt en je verantwoordelijkheid naar hen toe beschouwt. Het gaat over het verschil tussen een naar binnen gerichte manier van denken naar een houding en denkwijze die naar buiten is gericht en anderen omvat.

Kasàlà is een rituele praktijk die bij uitstek geschikt is om dit te realiseren. Het is een instrument voor het zichtbaar maken van jezelf, anderen en relaties.

In essentie is Kasàlà een lofdicht, lof voor jezelf of de ander. Kasàlà is een bedrieglijke eenvoudige kunst en toch laat Kasàlà zich moeilijk theoretisch uitleggen. Kasàlà moet je voelen, moet je ervaren, moet je beluisteren, liefst in groep. Daarom gaan we na een basisinstructie en wat voorbeelden, heel snel aan de slag om zelf een kasàlà te schrijven. Daarna spreken we die uit in de groep en ervaren samen de rituele kracht ervan.

Wat kan iedereen hieruit meenemen?

De praktijk van kasàlà reikt je een manier om je zowel horizontaal als verticaal te verbinden. Om je met jezelf te verbinden, met je uniekheid, met de groep en gemeenschap waar je deel van bent, met de plek en de tijd waarin je leeft, met je geschiedenis en afstamming.

Wanneer teams en andere groepen samen kasàlàs creëren, voor zichzelf, voor elkaar of voor hun organisatie, dan ontstaat er iets heel levenskrachtig, verbindend en transformerend.

 

Trainers[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Anne De Smet

Ik ben bedrijfsleider, executive coach, kasàlà dichteres en herboriste.

Als bedrijfsleider van mijn eigen bedrijf in professionele conferentieorganisatie heb ik 18 jaar complexe organisatieprojecten mee in goede banen geleid.

Vandaag coach ik individuen en begeleid ik groepsprocessen. De enorme nieuwsgierigheid naar de uniekheid van elke mens en het geloof dat door voortdurende reflectie, zelfbewustwording én actie, transformatie mogelijk is, drijft me hierin.

In 2017 komt het eeuwenoude Afrikaanse ritueel van de Kasàlà op mijn pad. Ik ben meteen verkocht omdat het me zo naar de ziel grijpt, zo ontroerend mooi is en zo ongemeen krachtig en verbindend. Deze kunst heeft een enorm verbindend potentieel ook binnen organisaties en bedrijven.

Our task must be to free ourselves by widening our circle of compassion to embrace all living creatures and the whole of nature and it’s beauty” – Albert Einstein[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/1″][vc_column_text]Ingrid Wolfs

Ik ben altijd al geïnteresseerd geweest in de wijsheid van volkeren die nog in harmonie leven met de natuur.

Na 5 jaar gewerkt te hebben in Afrika en 10 jaar in de leer geweest bij Natives, heb ik de kracht van rituelen en ceremonies aan den lijve mogen ondervinden.

Ik ben dankbaar voor de wijsheid die ze met mij gedeeld hebben en die een grote inspiratiebron is en blijft in mijn werk als trainer en coach.

Cohesie creëren in een team, je plek innemen naast – en niet onder of boven de anderen – , contact maken met je zelfwaarde en je verbinden met anderen en het groter geheel vormen de toegevoegde waarde van het schrijven van een kasàlà.

Ik laat jullie graag de kracht hiervan ervaren.

Het is belangrijk om af en toe stil te staan, zodat onze ziel zich bij ons kan voegen” – Afrikaans gezegde[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]