Ritueel voor de honderdjarige bomen van de Heerlijckyt

Je bekijkt nu Ritueel voor de honderdjarige bomen van de Heerlijckyt

Ode aan de behoeders van De Heerlijckyt
22 mei 2021

Vele coaches hebben in de voorbije jaren prachtige momenten beleefd op De Heerlijckyt: leermomenten, vriendschap, inzicht en wellicht ook verkwikkende wandelingen en verpozingen in het park rondom het kasteel. Annemie en Saskia vroegen ons om een ritueel te begeleiden voor de oude bomen op het terrein. De blik naar buiten richten, gedeeltelijk uit noodzaak door de Covid maatregelen maar ook intentioneel, om te voelen wie daar in stilte al die jaren getuige zijn geweest van al die bedrijvigheid, eer betuigen aan die aanwezige hoeders van het domein. Dat deden we, op 22 mei 2021, voor een groep van een 20-tal deelnemers.

Storytelling

Om deze oude bomen te kunnen eren, brachten we een stukje storytelling. Wie zijn zij, deze Elders? De oude kastanje, de sequoia, de eik, plataan, de es, de beuken, …   Wat weten we over het verborgen leven van bomen? Peter Wohlleben herinnert ons eraan dat bomen een heel ander tijdsperspectief hebben, zij stonden hier al honderden jaren, en zullen hier  nog honderden jaren getuige zijn wat er op deze plek nog zal voorvallen. We leren dat bomen zintuigen hebben, dat ze signalen oppikken en aan elkaar doorgeven als er gevaar dreigt. En dat ze voor elkaar zorgen en voeding aan elkaar doorgeven.

Onze Druïdische voorouders waren erg verbonden met bomen en struiken, ze hadden een bomen-alfabet, de Ogham. Deze oude wijsheid is nog levend in de Europese Keltische en Noorse tradities, en wordt nog steeds overgeleverd in volkswijsheid en seizoensrituelen.

Medicijnwandeling

We brachten het karakter van deze bomen van De Heerlijckyt tot leven in een meditatie: de tamme kastanje voorziet ons van alles, de eik is de beschermer, de es werd in de Noorse traditie Yggdrasil genoemd en was de levensboom die de onder-, midden- en bovenwereld verbond.

Dan stuurden we de deelnemers op “medicijnwandeling”, een manier om met bomen te verbinden vanuit respect voor alle leven en het bewustzijn dat alles bezield is. Bij deze manier van communicatie die we danken aan natuurvolkeren is vooral het principe van geven en ontvangen essentieel. We vragen toestemming, maken onszelf kenbaar en betuigen ons respect zoals we dat ook zouden doen als we een oude vriend bezoeken. We laten onze gevoelstaal spreken en openen ons hart.

Na onze bijzondere ontmoetingen met de Tree People kwamen we samen rond het vuur en deelden onze ervaringen. We dankten het vuur en de bomen en we beloofden om in de toekomst onze nieuwe vrienden te gaan begroeten elke keer dat we in De Heerlijckyt komen.

“Heel fijn om zo gedragen te zijn als grotere groep door een groepje ceremonie-makers. Jullie verspreidden op een bepaalde manier zo de energie.”

“Ik ervaarde verschillende krachten/energie velden, krachtig en impuls gevend – aarde en beetje vuur energie, ondersteunend en meer ‘lucht’ kwaliteit.” (Organisatoren, Annemie en Saskia)

 

Geef een reactie